Prijs gebruikte apparatuur 45% gestegen in N-Amerika

De markt voor tweedehands materieel in de VS en Canada vertoont sterke dalingen in de verkoop van hoogwerkers en verreikers, maar de prijsstelling heeft recordniveaus bereikt, volgens het Ritchie Bros. 2022 Market Trends Report voor gebruikte grondverzet- en hoogwerkers.

Het volume van de verkochte hoogwerkers in de VS daalde met -33% in 2021 tot 4.215 eenheden van 6.300, terwijl de prijzen met 20% stegen. De leeftijd van verkochte hoogwerkers bleef vorig jaar gelijk. In Canada daalde de verkoop met -20,1%.

Scharen zagen ook een daling van -33% in de verkoop in de VS van 6.095 eenheden in 2020 naar 4.045 eenheden vorig jaar. De prijzen stegen echter met 12%. Canada kende een daling van -25% in de verkoop van scharen, met 815 verkochte eenheden in 2021 vergeleken met de 1.090 in 2020.

De verkoop van verreikers in de VS voor 2021 daalde met -32% van 3.255 eenheden in 2020 naar 2.205 eenheden vorig jaar. Desondanks stegen de prijzen met 10%, zei Ritchie. In Canada daalde de verkoop van verreikers met -17,2% tot 360 eenheden, van 435 eenheden. De gemiddelde leeftijd van in Canada verkochte verreikers is ook gestegen van negen naar twaalf jaar.

“Problemen met de toeleveringsketen, een krap aanbod en een ongekende vraag speelden vorig jaar allemaal een belangrijke factor in de verkoop van gebruikte apparatuur”, aldus het rapport. “In de Verenigde Staten daalden de volumes in grote en middelgrote grondverzetcategorieën, evenals bij hoogwerkers, terwijl de prijzen aanzienlijk stegen. Zo was de gemiddelde prijs van een bulldozer in de VS in 2021 met 22% gestegen ten opzichte van 2020, terwijl de verkochte eenheden jaar op jaar met -8% waren gedaald. We zagen ook grote mediane prijsstijgingen in de VS voor hoogwerkers (stijging van 20% op jaarbasis), minigraafmachines (stijging van 17%) en graaflaadcombinaties (stijging van 16%).

Doug Olive, SVP prijsbepaling voor Ritchie Bros., merkte op: “We hebben in 2021 een recordaantal bieders aangetrokken, wat resulteerde in de sterkste prijzen voor apparatuur die we ooit hebben gezien. De prijzen voor vrachtwagens zijn de afgelopen drie maanden jaar op jaar met 65% gestegen, terwijl de prijzen voor middelzwaar grondverzet, beroepsvrachtwagens en hoogwerkers met respectievelijk 45%, 44% en 41% zijn gestegen. Het is een verkopersmarkt en verzenders over de hele wereld profiteren ervan door hun overtollige activa in contanten om te zetten.”

Ritchie Bros. merkte op dat de verkoop van hoogwerkerapparatuur – waaronder verreikers, gieken, scharen en vorkheftrucks – in 2020 een hoogtepunt bereikte, maar dat hogere prijzen wijzen op versterking voor gebruikte hoogwerkerapparatuur.

“In 2021 bereikten de detailhandelsprijzen voor grondverzet- en luchtapparatuur het hoogste niveau in jaren”, zegt Doug Rusch, algemeen directeur van Rouse Sales. “Sterke prijsstelling viel samen met gezonde verkoopvolumes, waarbij het winkelvolume slechts licht daalde ten opzichte van het voorgaande jaar. De veilingprijzen bereikten ook recordhoogtes en stegen sneller dan de retailmarkt, zoals vaak gebruikelijk is in omgevingen met veel vraag.”

Overig nieuws