EU keurt fusie Cargotec/Konecranes goed

De Europese Commissie heeft de geplande fusie tussen Cargotec en Konecranes goedgekeurd, maar onder een aantal zware voorwaarden.

De goedkeuring is afhankelijk van de desinvestering van de heftruckactiviteiten van Konecranes en de Kalmar Automation Solutions van Cargotec. De heftruckactiviteiten van Konecranes omvatten reachstackers, handlers voor volle containers, handlers voor lege containers en vorkheftrucks en omvat productievestigingen in Zweden en China.

Cargotecs Kalmar Automation Solutions-activiteiten omvatten kranen en straddle/shuttle carrier-activiteiten, waaronder de productievestiging van Kalmar in Polen en een licentie voor het gebruik van het merk Kalmar van Cargotec voor de afgestoten productcategorieën.

Door de afstoting zouden overlappingen tussen de twee ondernemingen die de containeroverslagactiviteiten uitvoeren, worden geëlimineerd, maar zou de rest van het gefuseerde bedrijf vrij kunnen concurreren op de markten die zij bestrijken.

De voltooiing van de fusie blijft onderhevig aan verdere feedback en goedkeuringen van verschillende andere mededingingsautoriteiten, waaronder het Department of Justice van de Verenigde Staten en de Competition and Markets Authority in het VK.

Aangezien de goedkeuringsvoorwaarden uitdagender zijn gebleken dan gedacht, lijkt de voltooiing van de fusie tegen medio 2022 nu onwaarschijnlijk. Totdat de deal rond is, blijven beide bedrijven afzonderlijk en onafhankelijk opereren.

Overig nieuws