GAM verdubbelt winst in 2021

Het Spaanse verhuurbedrijf GAM groeide in 2021 met 26%, waardoor de winst verdubbelde.

De resultaten voor 2021 laten zien dat het de door Covid-19 veroorzaakte moeilijkheden had overwonnen en “een winstgevende groei met dubbele cijfers consolideerde in al zijn activiteiten.”

De omzet steeg met 26% tot € 168,3 miljoen, terwijl de omzet voor doorlopende diensten met 36% steeg tot € 32,4 miljoen. De activiteiten van GAM omvatten de distributie van merken zoals Hyster en Magni.
Het bedrijf zei dat Covid-19-beperkingen van invloed waren op het bedrijfsleven in het eerste deel van 2021, waarbij blokkades in de toeleveringsketen ook een factor waren.

Door vertragingen – gemiddeld zo’n vijf maanden – vond een aanzienlijk deel van de Capex-investeringen van het bedrijf plaats in de tweede helft van het jaar. Het bedrijf zei echter dat het ook vertragingen en gerelateerde prijsstijgingen had beperkt door vooraf te plannen en zijn voorraden te verdubbelen.

In de tweede helft van het jaar overtroffen de volumes die van de eerste helft – de omzet in de tweede helft bereikte € 90,9 miljoen, met een EBITDA van € 26,1 miljoen, “ver boven de cijfers voor dezelfde periode van 2019, vóór de pandemie.”

Niet-capexactiviteiten zoals distributie, training, onderhoud of verkoop groeiden met 42% tot € 62,9 miljoen. De EBIT voor deze bedrijven steeg met 22%, met een verdubbeling van de winst. In 2021 nam het heftruckspecialist Recamasa en het vrachtvervoerbedrijf Ascendum in Portugal over, en op 22 januari nam het ook heftruckdealer Dynamo Hispaman Group (GDH) over.

GAM zei dat de acquisities – in totaal € 13,5 miljoen – haar positie in onderhoud en distributie in Iberia en als primaire dealer van de Hyster-Yale-merken hadden versterkt. Het bedrijf investeerde ook € 9 miljoen in de elektrificatie van het wagenpark bij mobiliteitsdochter Inquieto, waar 75% van de verhuurde units al emissievrije apparatuur is.

Andere investeringen waren onder meer de ontwikkeling van een fabriek voor de revisie van machines en digitaliseringsprojecten. GAM is actief in 10 landen en heeft 75 vestigingen. Per februari 2022 heeft het bedrijf 1.200 medewerkers.

Overig nieuws