Hogere omzet, lagere winst voor JLG

JLG rapporteerde in het eerste kwartaal een omzet van $ 883,1 miljoen, een stijging van 19,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, dankzij de sterke vraag in Noord-Amerika.

De opbrengsten waren als volgt samengesteld:
Verkoop van nieuwe hoogwerkers van $ 439,7 miljoen, een stijging van bijna 23 procent, terwijl de verkoop van verreikers steeg met 31 procent tot $ 229,7 miljoen en de verkoop van Overige – voornamelijk onderdelen, diensten en gebruikte apparatuur – verbeterde met vijf procent tot $ 213,6 miljoen.

De bedrijfswinst voor het kwartaal kelderde tot $ 7,5 miljoen van $ 80,5 miljoen vorig jaar, een daling van 91 procent veroorzaakt door hogere materiaal- en logistieke kosten en hogere productiekosten, in verband met ‘de implementatie van nieuwe productie-initiatieven’, gedeeltelijk gecompenseerd door hogere verkoopvolumes en hogere prijzen.
Het orderboek/de orderportefeuille van JLG bereikte aan het einde van het kwartaal een record van $ 3,96 miljard, vergeleken met $ 1,5 miljard een jaar geleden.

Moederbedrijf Oshkosh zag de omzet met slechts drie procent stijgen boven het niveau van vorig jaar, terwijl de winst vóór belastingen daalde tot $ 18,8 miljoen, van $ 132,7 miljoen vorig jaar.

Oshkosh chief executive John Pfeifer zei: “Ik ben trots op de inspanningen van de teamleden van Oshkosh die hard hebben gewerkt en grote vastberadenheid hebben getoond om de zeer uitdagende omstandigheden in ons eerste kwartaal te overwinnen. De grondstofprijzen lieten in de eerste helft van het kwartaal een gestage verbetering zien, maar keerden aanzienlijk van koers na de Russische invasie van Oekraïne, aangezien de staal- en aluminiumkosten en de vrachtkosten snel stegen. Bovendien hadden we nog steeds te maken met verstoringen van de toeleveringsketen en een verhoogd personeelsverloop, wat macroproblemen blijven die veel industrieën treffen. Ondanks deze tegenwind hebben we als reactie op de verdere kosteninflatie waarmee we worden geconfronteerd, extra toeslagen doorgevoerd in onze segmenten hoogwerkerapparatuur en commercieel, evenals prijsacties in het brand- en noodsegment.

Vooruitkijkend worden we aangemoedigd door de extreem sterke vraag en de hoge orderpercentages in onze bedrijfssegmenten, zoals blijkt uit een recordachterstand van meer dan $ 12 miljard aan het einde van het kwartaal.

Overig nieuws