JCB onthult mobiele waterstoftankwagen

JCB heeft een mobiele waterstoftankmachine onthuld die het naar eigen zeggen mogelijk maakt om waterstofaangedreven machines ter plaatse te tanken op dezelfde manier als brandstoftanks worden gebruikt voor dieselaangedreven apparatuur.

De Britse fabrikant zei dat de tankwagen onderdeel was van zijn investering van £ 100 miljoen in waterstofmotoren, die tot dusverre werkende prototypes van een graaflaadmachine en verreiker verreiker heeft opgeleverd.

De mobiele waterstoftankwagen is bedoeld om klanten een gemakkelijke manier te bieden om machines bij te tanken, waarvan de overgrote meerderheid brandstof krijgt terwijl ze op locatie werken, aldus het bedrijf. JCB zei dat klanten al gewend zijn aan een vervoerbare brandstof.

JCB-voorzitter Lord Bamford, die het waterstofproject van het bedrijf leidt, zei dat velen hebben gevraagd hoe waterstof aangedreven machines zullen worden bijgetankt; “Wel, vandaag hebben we een antwoord met ons nieuwe mobiele waterstoftanksysteem, waarmee waterstof kan worden genomen van on-site tubetrailers en door onze tanker naar machines kan worden gedistribueerd terwijl ze op het werkterrein werken. Dit is niet anders dan tegenwoordig, wanneer diesel in boegsers wordt vervoerd om machines bij te tanken.

“Fossiele brandstoffen zijn niet de toekomst en waterstof is de praktische oplossing voor het aandrijven van onze machines in de komende decennia. Onze Britse ingenieurs doen fantastisch werk bij het ontwikkelen van deze technologie en er komen nog veel meer spannende ontwikkelingen aan.”

JCB heeft nog geen technische details over de tanker verstrekt of gezegd wanneer deze in de handel verkrijgbaar zou kunnen zijn. Bij de OEM werken 100 ingenieurs aan het waterstofproject. De eerste machine op waterstof was een graaflaadmachine, een jaar geleden gevolgd door een verreiker. De technologie werd vorig jaar getoond in de Green Zone op COP26 in Glasgow.

Overig nieuws