Mammoet breekt wereldrecords

Mammoet heeft verschillende wereldrecords gebroken tijdens het vervoeren van Curlew, een 235 meter lang 20.300 ton FPSO-schip (Floating Production Storage and Offloading).

De Curlew werd verplaatst van een heavy-lift-schip naar de ontmantelings- en recyclingfaciliteit van AF Offshore Decom in Vats, Rogaland – ten noorden van Stavanger, Noorwegen.

De Curlew FPSO, eigendom van en geëxploiteerd door Shell, werd in 1997 ingezet op ongeveer 210 km ten oosten van de Schotse kust en 55 km ten westen van de middenlijn VK/Noorwegen. Het was aangesloten op de pijpleiding die gas exporteerde naar de onshore-faciliteit van St. Fergus. Toen het het einde van zijn operationele levensduur bereikte, zocht eigenaar Shell naar de meest milieuvriendelijke manier om het schip te ontmantelen en er zoveel mogelijk van te recyclen. Het koos AF Offshore Decom als hoofdaannemer voor het ontmantelingsproject en koos Mammoet om te helpen bij het laden en neerzetten.

Het schip werd boven Cosco Shipping’s Xin Guang Hua (XGH) semi-afzinkbaar heavy-lift schip gehesen en eenmaal uit het water getild, reed Mammoet een recordaantal van 748 aslijnen van SPMT (Self-Propelled Modular Transporter) met 30 power packs onder zich. Naast het hoogste aantal ooit gebruikte aslijnen, was het ook het zwaarste gewicht dat ooit door SPMT’s werd vervoerd.

AF Offshore Decom verwacht meer dan 95 procent van Wulp op een milieuvriendelijke manier te recyclen. Onderstaande video laat het best de omvang van het contract zien:

Overig nieuws