Manitou en Kiloutou gaan verreikers elektrificeren

Manitou en de Franse, internationale verhuurgroep Kiloutou hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om gebruikte dieselverreikers om te bouwen naar batterij-elektrische aandrijving.

De eerste fase van het project gaat dit jaar van start in Manitou’s Ancenis-faciliteit, waar het een batterij-elektrische retrofitkit zal installeren voor een “high reach” Kiloutou-verreiker. De machine wordt vervolgens verzonden naar het testcentrum van Kiloutou in Lille, waar een volledig testprogramma zal worden uitgevoerd om zowel de technische als de economische haalbaarheid te evalueren.

Ervan uitgaande dat het testprogramma positief is, zal Manitou vanaf begin 2024 voor een exclusieve periode van 12 maanden retrofit elektrificatiekits leveren aan Kiloutou.

De kits zullen in wezen een lithium-ionbatterij gebruiken om een grote elektromotor aan te drijven die de pompen zal aandrijven in plaats van de dieselmotor. Kiloutou verwacht dat de meeste units die in de loop van 2024 worden omgebouwd een gemiddelde leeftijd van vijf jaar zullen hebben, waarna ze weer in de Franse verhuurvloot van het verhuurbedrijf zullen worden opgenomen.

Michel Denis, CEO van Manitou, zei: “We zijn momenteel bezig met het uitrollen van onze keuze aan machines met een lage uitstoot in ons Oxygen-assortiment. We waren ook op zoek naar een alternatief voor onze verbrandingsmachines die al in bedrijf zijn, om een volgende stap in deze richting te zetten. Kiloutou staat bijzonder open voor dit soort oplossingen, dus we zullen samenwerken om retrofitkits te maken. Het doel is om de levensduur van onze producten te verlengen en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Michel Denis Manitou (L) met François Renault van Kiloutou

François Renault, directeur wagenpark en duurzaamheid van de Kiloutou-groep, voegde hieraan toe: “Bij Kiloutou zijn we er vast van overtuigd dat het koolstofvrij maken van de bouw- en civiele technieksector een teaminspanning zal vergen. Dit project met Manitou brengt dat principe in de praktijk en laat zien dat we dezelfde doelen nastreven. De mogelijkheid om machines in onze vloot een tweede leven te geven en hun emissies te verlagen, is een belangrijke hefboom in ons streven om onze indirecte emissies te verminderen. We werken deze dagen bijzonder hard om deze circulaire economie-oplossing te versnellen.”

Overig nieuws