Konecranes in de lift

De Finse haven-, industriële/bovenloopkraan- en reachstackerfabrikant Konecranes heeft een solide vierde kwartaal neergezet.

De omzet over het hele jaar bedroeg € 3,36 miljard – een stijging van 5,6 procent ten opzichte van 2021 – hoewel de winst vóór belastingen met € 190,7 miljoen iets lager was. De orderintake voor het jaar bedroeg € 3,93 miljard, bijna 24 procent hoger dan het jaar ervoor, waardoor het orderboek aan het eind van het jaar 42 procent hoger uitkwam op € 2,9 miljard. De nettoschuld aan het einde van het jaar bedroeg € 688 miljoen, een stijging van 27 procent ten opzichte van het jaar.

De orderontvangst in het vierde kwartaal bleef stabiel op € 879 miljoen, terwijl de omzet met 7,6 procent verbeterde tot iets meer dan € 1 miljard, met een winst vóór belastingen van € 99,1 miljoen, een stijging van 21,4 procent ten opzichte van het jaar.

Chief executive Anders Svensson zei: “2022 was zonder twijfel een jaar als geen ander. Naast de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne kregen we te maken met versnelde inflatie, aanhoudende beperkingen in de wereldwijde toeleveringsketen en toegenomen marktonzekerheid – en dit alles terwijl we nog steeds te maken hadden met Covid-19. Ondanks de vele uitdagingen sloot Konecranes 2022 af met een solide prestatie. De orderintake bleef goed en de leveringscapaciteit bleef verbeteren. Onze gecorrigeerde EBITA-marges voor het kwartaal en het volledige jaar bereikten niet het niveau van vorig jaar, maar Konecranes heeft bewezen te kunnen navigeren in de meest uitdagende omgevingen en ik ben trots op het harde werk en de toewijding van ons hele team.”

“Tot slot ben ik trots en opgewonden om Konecranes te leiden als nieuwe CEO. Ten tijde van mijn aanstelling verwees ik naar Konecranes als een wereldwijde marktleider met een sterk erfgoed, een uniek aanbod en voetafdruk, en geweldige mensen. Mijn eerste maanden bij het bedrijf hebben mijn eerste indrukken alleen maar bevestigd. Konecranes heeft veel goede eigenschappen om op voort te bouwen en we hebben nog veel te bereiken. Dat gezegd hebbende, er ligt veel werk voor ons. Samen met het Konecranes Leadership Team kijk ik ernaar uit om onze Capital Markets Day op 10 mei 2023 in Helsinki te organiseren, om te delen wat de toekomst biedt voor ons bedrijf.”

Overig nieuws