Sterke omzet voor Wacker Neuson

De Duitse fabrikant van verreikers Wacker Neuson heeft zijn jaarresultaten voor 2022 gepubliceerd.

De totale inkomsten voor het jaar verbeterden met 21 procent tot € 2,25 miljard, met stijgingen in alle regio’s, waarbij de Europese omzet met 16 procent groeide tot € 1,71 miljard dankzij Frankrijk en het VK, met sterke verbeteringen in de Scandinavische regio. In Noord- en Zuid-Amerika groeide de omzet met 40 procent tot € 459 miljoen, terwijl de omzet in de regio Azië-Pacific met 39 procent toenam tot € 83,4 miljoen.

De winst vóór belastingen voor de periode was drie procent hoger op € 192,3 miljoen, afgeremd door stijgende kosten en problemen met de toeleveringsketen die de productie verstoorden, plus hogere energiekosten en rentekosten. De nettoschuld steeg van € 14,2 miljoen naar € 234,5 miljoen doordat het bedrijf de voorraden verhoogde om de problemen veroorzaakt door problemen met de toeleveringsketen en tekorten op te lossen.

In het vierde kwartaal steeg de omzet met meer dan 28 procent tot € 611 miljoen, terwijl de winst voor belastingen licht steeg tot € 47,1 miljoen. Het bedrijf zegt dat de problemen met de toeleveringsketen en de verzendkosten nu afnemen, terwijl de energie- en personeelskosten hoog blijven.

Chief executive Karl Tragl zei: “Tegen de achtergrond van over het algemeen moeilijke omstandigheden kunnen we zeer tevreden zijn met onze bedrijfsprestaties in 2022. Een aanzienlijke stijging van de inflatie, aangedreven door stijgende materiaalprijzen, stijgende personeelskosten en stijgende energiekosten, gecombineerd met aanhoudende problemen in de toeleveringsketens en de onvoorziene gebeurtenissen rond de oorlog in Oekraïne hebben onze dagelijkse activiteiten tal van obstakels opgeworpen, die we met succes hebben overwonnen. Belangrijke strategische projecten, zoals de integratie van de Enar Group, de aanzienlijke uitbreiding van onze productiecapaciteiten en een nieuwe fabrieksconstructie in Servië werden in 2022 consequent door ons gestimuleerd en stellen de toekomstige levensvatbaarheid en het succes van onze groep veilig.”

Overig nieuws