Onderzoek naar licenties kraanmachinisten

Zuid-Korea onderzoekt een groot aantal machinisten van torenkranen wegens het illegaal achterhouden van arbeid of werken in een ‘go-slow’-tempo.

De regering is van mening dat de operators en hun vakbond het werk opzettelijk hebben vertraagd of stilgelegd om extra maandelijkse betalingen van aannemers en hun klanten te krijgen.

Het ministerie van Tewerkstelling en Arbeid startte op 15 maart samen met de politie en lokale overheden een onderzoek naar de claims en sloot het op 6 april af na controle van 547 bouwplaatsen met kranen – meer dan 80 procent van het totale aantal bouwplaatsen. De onderzoeken volgden op de opening van anonieme meldpunten en regionale controlebureaus.

De actie maakt deel uit van de campagne van de huidige regering tegen wat volgens haar illegale arbeidsactiviteiten en site-geweld zijn. President Yoon Suk Yeol zei: “Arbeiders verliezen hun baan, de bouw vertoont gebreken en de opening van basisscholen en nieuwe appartementen heeft vertraging opgelopen”.

Tot dusver zijn 54 kraanmachinisten betrapt op onrechtmatige opschorting van werkzaamheden, van wie 21 het risico lopen dat hun kraanmachinistenvergunning voor ten minste drie maanden wordt geschorst. Nog eens 33 operators zijn in behandeling.

Als blijkt dat operators duidelijk zonder goede reden zijn gestopt met werken, is de regering van plan hun licenties (op basis van de Nationale Wet op de Technische Kwalificaties) voor drie maanden op te schorten. Als een tweede overtreding wordt begaan, kan deze worden verlengd tot zes maanden. Bij een derde overtreding wordt de vergunning voor een jaar ingetrokken.

Won Hee-ryong, minister van land, infrastructuur en transport zei: “Door de laatste speciale inspectie wordt de stemming bij de bouwprojecten steeds positiever. We zijn van plan om snel door te gaan met het boeteproces om de schade voor bedrijven en hardwerkende werknemers als gevolg van illegale activiteiten te verminderen.

Overig nieuws