Samotar 2023 International Award naar TELT

Maurizio Danese met directeur bouw Piergiuseppe Gilli

TELT is de winnaar van de 2023-editie van de prestigieuze en historische Samoter International Award, ingesteld in 1973.

Veronafiere heeft de dual-nationale publieke promotor gekozen die verantwoordelijk is voor de bouw en het beheer van het internationale gedeelte van de Turijn- Spoorlijn van Lyon, een bedrijf dat voor 50% eigendom is van het Franse Ministerie van Ecologische Transitie en voor 50% van de Italiaanse staat via Gruppo Ferrovie dello Stato, waarmee het toetreedt tot een invloedrijke erelijst.

De prijs werd gisteren uitgereikt, op de eerste dag van de 31e Samoter, de driejaarlijkse tentoonstelling voor bouwmachines die werd bijgewoond door exposanten uit 23 landen. Het is het enige evenement in Italië dat deze industriële sector – die een omzet genereert van bijna 4 miljard euro – in de kijker zet en dit jaar is het ook het enige Europese evenement in deze sector.

De prijs werd namens het bedrijf uitgereikt door de algemeen directeur van Veronafiere, Maurizio Danese, aan bouwdirecteur Piergiuseppe Gilli (op de foto met Danese), samen met de directeur-generaal van TELT, Mario Virano.

“De internationale prijs is in het leven geroepen om erkenning te garanderen voor belangrijke projecten en werken voor de bouwsector op het gebied van technologie en wetenschappelijk onderzoek”, aldus Maurizio Danese, algemeen directeur van Veronafiere. “Deze editie richt zich op innovatie en duurzaamheid en daarmee vieren we een project dat cruciaal zal zijn voor de handel en de mobiliteit van mensen in de Alpen. Tegelijkertijd zijn we verheugd de inzet te erkennen van een openbare entiteit – TELT – die, in lijn met de focus van SaMoTer 2023, deelt de Europese doelstelling om een nieuw, sneller, efficiënter en duurzamer transportnetwerk te creëren.”

“Het ontvangen van deze prijs maakt ons trots en moedigt ons des te meer aan om dit grote Europese project uit te voeren in naam van innovatie en uitmuntendheid. Onze bijzondere aard als een Italiaans-Franse openbare promotor met twee nationaliteiten heeft ons in een unieke positie op het internationale toneel geplaatst, niet alleen door twee culturen met verschillende normen en benaderingen te harmoniseren, maar ook door een proeftuin te zijn voor continu experimenteren in de verschillende betrokken bouwsectoren . Een uitdaging”, zoals de directeur-generaal van TELT, Mario Virano, aangaf, “die we uitvoeren met de steun van universiteiten en onderzoekscentra van hoog niveau; het gaat ook om het zoeken naar nieuwe oplossingen op veel verschillende terreinen: van bouwtechnieken tot veiligheid op het werk, bescherming van het milieu, maar ook de circulaire economie voor uitgegraven materialen en de toepassing van antimaffiawetgeving in een transnationale context.”

De nieuwe spoorlijn Turijn-Lyon voor goederen en passagiers is momenteel in aanbouw; het is 270 km lang (70% in Frankrijk en 30% in Italië). Eenmaal voltooid, zal het helpen een miljoen vrachtwagens van de wegen in de Alpen te weren, de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer een miljoen ton CO2 per jaar te verminderen en de reistijden aanzienlijk te verkorten. Des te meer is het project ook erg belangrijk op het vlak van tewerkstelling: het grensoverschrijdende luik omvat meer dan 1.400 mensen aan het werk (4.000 in piekuren) op 10 bouwwerven voor een investering van 8,6 miljard euro. De voltooiing van de civiele werken is gepland voor 2030, gevolgd door de ingebruikname in 2032.

De Samoter International Award is een van de initiatieven die hoog in het vaandel staan bij de exponenten in deze buitengewone sector. Het werd in 1973 opgericht door Veronafiere om de inspanningen te benadrukken van mensen en bedrijven die werken aan de uitbreiding en consolidatie van een ondernemerssysteem dat van vitaal belang is in het economische en sociale panorama. Deze inspanningen krijgen gestalte door belangrijke werken en technologisch geavanceerde projecten.

In de loop van de tijd heeft Veronafiere grote werken en grote bouwbedrijven beloond die hebben bijgedragen aan de evolutie van de hele bouw- en constructiesector. In het verleden werd de Award uitgereikt aan namen van absoluut prestige en werken die tastbare tekenen van beschaving achterlieten. De afgelopen jaren is de Award zelfs uitgereikt aan landen als Australië, Turkije, India en Iran.

Overig nieuws