Holland Lift staakt activiteiten

De eigenaar van de Nederlandse fabrikant van zware schaarliften, Holland Lift, moet de productie stopzetten, het bedrijf sluiten en de activa liquideren.

In een verklaring van het bedrijf Pro-Delta Investments – dat ook eigenaar is van kraanbedrijf Hovago en hoogwerkerverhuurgroep Riwal – staat:

“Na zorgvuldige afweging hebben Holland Lift International B.V. en haar aandeelhouder besloten de activiteiten te beëindigen en over te gaan tot liquidatie van de onderneming. Holland Lift, bekend om zijn hoogwaardige hoogwerkers, heeft de afgelopen jaren met verschillende uitdagingen te maken gehad, waaronder substantiële stijgingen van de staalprijzen en algehele stijgende kosten, ernstige problemen met de toeleveringsketen als gevolg van Covid en de oorlog in Oekraïne en een felle concurrentie van goedkope nieuwkomers.”

“Ondanks een personeelsreorganisatie in 2021 en zware investeringen, die resulteerden in de lancering van nieuwe ontwerpen en producten en andere genomen maatregelen, bleek het niet haalbaar om de levensvatbaarheid van het bedrijf op de lange termijn te garanderen. Holland Lift International B.V. heeft via Servi-Tec GmbH ongeveer 70 medewerkers in Nederland en Duitsland in dienst.”

Holland Lift werd eind 1983 opgericht door Martin Haak. Het bedrijf ontwierp en bouwde grote, zelfrijdende schaarhoogwerkers voor zwaar gebruik. De eerste exemplaren werden in 1984 geproduceerd en de eerste klant was Hooghovens Staalfabriek. Het eerste productiemodel van Holland Lift was de 41ft 125EV.

Na in 1993 financiële moeilijkheden te hebben ondervonden, werd het bedrijf overgenomen door de Duitse lucht- en ruimtevaart- en industriële groep MBB en na een paar moeilijke jaren werd het bedrijf te koop aangeboden en in 1998 door Fil Filipov voor Terex overgenomen.

Terex verkocht het bedrijf in 2001 bijna aan Haulotte, maar Roger Tracey van Stoneham Equipment kwam tussenbeide om het bedrijf in 2002 over te nemen, waarbij twee directeuren, Menno Koel en Pieter Boogert een deel van het eigen vermogen op zich namen. In 2007 kreeg het paar private equity-financiering om het bedrijf van Tracey over te nemen. Eind 2010 heeft Koel de aandelen van Boogert overgenomen, waardoor hij een meerderheidsbelang in het bedrijf kreeg. In april 2012 verwierf Holland Lift de activa van de Belgische hoogwerker- en aanhangerhoogwerkerfabrikant SkyHigh, na de sluiting ervan in september vorig jaar.

In 2013 nam ProDelta Investments het bedrijf over en na afronding van de overname vertrok Koel.

Overig nieuws