Donderdag vond een dodelijk incident plaats in de lithiumbatterijfabriek van Northvolt in Skellefteå, Noordoost-Zweden, waarbij één man om het leven kwam en de ander ernstig gewond raakte.
Volgens bronnen werkten de twee mannen bij een kraan die op een bouwterrein op de locatie werd gebruikt, toen deze op hen omviel. Een man van 60 jaar stierf in het ziekenhuis als gevolg van zijn verwondingen, de andere, naar verluidt begin twintig, ligt nog steeds met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.
Een woordvoerder van Northvolt vertelt: “Gisteren zijn er werkzaamheden uitgevoerd met een hijskraan op onze bouwplaats, wat heeft geresulteerd in een ongeval waarbij twee mensen gewond zijn geraakt, van wie er inmiddels één aan de verwondingen is overleden. Ze waren allebei in dienst van NCC, om voor Northvolt te werken.
Amelie Winberg van NCC voegde hieraan toe: Ik kan bevestigen dat een van onze medewerkers is omgekomen bij het ongeval dat plaatsvond toen de mannen een weerbescherming installeerden. Het is verschrikkelijk en wij betreuren het ten zeerste. Wij doen nu onderzoek om te kijken wat de oorzaak hiervan is. We hebben onze crisisondersteuning geactiveerd en concentreren ons op de zorg voor onze medewerkers in deze situatie en wachten het onderzoek af.”
De volgende dag ontving de vestiging in Northvolt het tragische nieuws dat een andere werknemer, 25 jaar oud, die gewond raakte bij een explosie op 4 november, was overleden.
Het bedrijf zei: “Hij was een ambitieuze, positieve en zeer gewaardeerde collega die het ongelooflijk pijn doet om te verliezen. Er zijn maatregelen getroffen en er is steun uitgegaan naar familie en collega’s. We verzamelen ons nu in verdriet. De situatie is verwoestend en we werken nu van uur tot uur om elkaar hier doorheen te helpen.”
De Zweedse autoriteit voor arbeidsveiligheid onderzoekt, samen met de politie en het openbaar ministerie, beide incidenten. De golf van sterfgevallen op de werkvloer is ook in het Zweedse parlement aan de orde gesteld, waarbij de gezondheids- en veiligheidsinspectie het aantal onaangekondigde inspecties heeft opgevoerd, terwijl de regering heeft opgeroepen tot strengere straffen voor bedrijven die bezuinigen op veiligheidsmaatregelen.