Bobcat toont nieuwe RogueX2 tijdens Intermat

Tijdens Intermat 2024 in april presenteert Bobcat de RogueX2, een autonome werkende lader, de opvolger is van de RogueX.

Bekende producten zoals vorkheftrucks, generatoren en machines voor terreinonderhoud, die de afgelopen jaren aan het Bobcat-programma zijn toegevoegd, zijn nu te zien in het bekende Bobcat-logo. Nieuw zijn een serie roterende verreikers en een mobiele compressor met variabele druk. De absolute blikvanger op de stand is volgens Bobcat de RogueX2, een autonome werkende lader, de opvolger is van de RogueX, een conceptmachine die vorig jaar voor het eerst te zien was op Conexpo.

De RogueX2 is ontwikkeld op basis van het RogueX-concept dat bijna een jaar geleden tijdens de Conexpo-beurs in Las Vegas werd ontwikkeld. RogueX2 is een volledig elektrisch en autonoom machineconcept. De machine werkt op een lithium-ion-accu, heeft een elektrisch aandrijfsysteem, elektrisch aangedreven hefarmen en kantelkinematica zonder hydrauliek. De RogueX2- en RogueX-machineconcepten zijn speciaal ontworpen en zonder cabine omdat de machine autonoom en dus zonder bestuurder opereert. Tevens zijn ze ontworpen als blauwdruk voor een nieuwe generatie machines, het gebruik maken van de allernieuwste technologie.

In de RogueX2 is de interne verbrandingsmotor (ICE) vervangen door een elektrische aandrijving voor meer vermogen en betere prestaties. Verder heeft de machine geen connectoren, slangen, leidingen en aansluitingen voor hydraulische systemen, die oorzaak zijn voor storingen. De afwezigheid van hydraulica en vloeibaar in het ontwerp zorgt niet alleen voor minder uitstoot, maar maakt de machine ook heel stil.

De oorspronkelijke RogueX had rupsbanden en gebruikte enorme kinematica voor een unieke functionaliteit, de verticale, radiale en variabele hefcapaciteiten in één machine biedt. De RogueX2 heeft echter wielen in plaats van rupsbanden om de gebruiksduur van de accu te verlengen. Hij heeft axiale fluxmotoren, die de machine een ongelooflijke tractie biedt. De machine levert meer vermogen voor analoge toepassingen zoals nivelleren, graven of het gebruik van aanbouwdelen voor zware werkzaamheden.

“Voor de RogueX en de RogueX2 conceptlader zijn veel nieuwe patenten aangevraagd. Ze gaan veel verder dan alleen wat nieuwe functies op de machine: ze laten zien hoe we de grenzen verleggen om een totaal nieuwe werkomgeving te creëren,” zei Joel Honeyman, Doosan Bobcat Vice-president van mondiale innovatie.

Overig nieuws