Wagenborg ontvangt eerste XCMG hybride AT

Wagenborg Nedlift heeft naar eigen zeggen de eerste 60 ton hybride All Terrain-kraan ter wereld gekocht, een XCMG XCA60_EV, geleverd door Blue Sky Equipment.

De aankoop volgt op een uitgebreid praktijktestprogramma met Wagenborg, nadat deze in oktober 2022 als prototype werd onthuld op de Bauma. De levering en inbedrijfstelling van de eerste productiekraan zal ergens deze zomer plaatsvinden.

Het hydraulische systeem van de testkraan wordt aangedreven door een elektromotor van 170 kW en beschikt over drie mogelijke bedrijfsmodi: De diesel die is uitgerust met een generator, netstroom uit een 32 of 64 ampère AC-stopcontact voor continue emissievrije werking met prestaties die overeenkomen met of hoger zijn dan de diesel en ten slotte batterijvoeding met een lithium-ionbatterijpakket met een hoge capaciteit van 115 kWh, wat blijkbaar goed is voor maximaal vier uur kraanbedrijf. De accu’s kunnen worden opgeladen via het stopcontact of de dieselmotor, inclusief opladen tijdens het reizen.

De kraan is uitgerust met een 48 meter lange hoofdmast met zes secties, met daarbovenop een inklapbaar, wegzwenkbaar verlengstuk van 9,2 tot 16 meter, waardoor de maximale kiphoogte op ongeveer 66 meter komt.

De nieuwe All Terrain is niet de eerste Hybrid XCMG-kraan, het bedrijf introduceerde in 2021 een 25 tons autokraan in China. Hu Yuan, Europees verkoopmanager van XCMG, zei: “We zijn uiterst tevreden met de ontwikkeling van onze XCA60_EV. Om de perfecte machine voor de Europese markt te bouwen, hebben we vertrouwd op de kennis en expertise van de Wagenborg-mensen. Zonder hen zou het buitengewoon zijn geweest moeilijk om deze kraan te ontwikkelen. We hopen dat deze kraan de eerste in een serie zal zijn.”

Wagenborg Nedlift directeur Gerard Bastiaansen voegde hieraan toe: “Deze demokraan is nog lang niet het definitieve model dat we nu hebben besteld. Onze technische afdeling en operators hebben een prominente rol gehad in het hele ontwerp- en productieproces van de demokraan richting de uiteindelijke XCA60_EV. Door allerlei verbeteringen bij onze leverancier XCMG en de bijdrage van Aboma is er een machine ontstaan die onze eisen ruimschoots overtreft. Ik ben er bijzonder trots op dat Wagenborg het eerste kraanbedrijf in West-Europa is dat deze zomer deze geheel emissievrije kraan kan presenteren.”

“De XCA60_EV, die een groot aantal Europese componenten bevat, is de enige tot nu toe die aan alle eisen van de West-Europese markt voldoet. Daarnaast wordt de kraan geleverd met een EN13000 en een RDW keuring, kortom een wereldprimeur.”

Bron

Overig nieuws