Grove laat GRT8100 kraan bouwen buiten VS

Grove laat GRT8100 kraan bouwen buiten VS

De eerste 90-tons Grove GRT8100 Ruw Terrein kraan, vervaardigd buiten de VS, is vorige week voltooid en verscheept.

De kraan is gebouwd in de fabriek van het bedrijf in Niella Tanaro, Italië. Tot nu toe werden de meeste Grove RT kranen, inclusief alle grote modellen, gebouwd in Shady Grove, Pennsylvania. De Niella Tanaro-fabriek produceerde zijn eerste Grove RT in 2005 en heeft kleinere modellen vervaardigd voor de Europese en Midden-Oosten markt, waaronder de RT530E-2, RT540E en RT550E. Naast de GRT8100 zal de fabriek de 80 tons GRT880 gaan bouwen, die gelijktijdig ook in Shady Grove geproduceerd blijft worden.

Grove laat GRT8100 kraan bouwen buiten VS

De GRT8100 heeft een 47-meter giek met vijf secties, plus een handmatige of hydraulische 17mtr. dubbel wegklapbaar giekverlengstuk en een zes meter inzetstuk voor een maximale haakhoogte van 73 meter. De eerste Italiaans gemaakte GRT8100 werd vorige week verscheept naar het Midden-Oosten.

Jens Ennen, senior vice-president voor mobiele kranen in Europa en Afrika, zei: “We hebben er alle vertrouwen in dat onze klanten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië veel baat zullen hebben bij deze beslissing. Voordelen zijn kortere levertijden, lagere verzendkosten en preferentiële invoerrechten in bepaalde landen die het EUR1-certificaat van oorsprong erkennen, waarbij de specificaties en het kwaliteitsniveau net zo hoog zijn als de ruwterreinkranen die in Shady Grove worden geproduceerd.”

Oog om oog, tand om tand?

De al enige tijd terug genomen beslissing van Manitowoc om GROVE RT kranen in Italië te gaan produceren blijkt nu een slimme zet te zijn waar Manitowoc in het kader van de 25% importheffingen op staal ongetwijfeld mee in hun nopjes zullen zijn. Het zou zelfs kunnen leiden tot export van de kranen naar Noord Amerika, Canada en Mexico om op die wijze de straffende staalmaatregelen en andere belastingen te ontlopen. Oog om oog, tand om tand ?

Overig nieuws