Verkoop bouwmachines op weg naar ‘recordjaar’

Volgens informatie van Off-Highway Research zal de verkoop van bouwmachines in 2021 naar verwachting een recordomzet behalen van 1,13 miljoen.

Stimuleringsuitgaven in China in 2020 als gevolg van de Covid-19-pandemie hielden de wereldwijde verkoop van bouwmachines vorig jaar op een onverwacht hoog niveau en dat drijfvermogen zal in 2021 aanhouden terwijl andere markten herstellen.

Tijdens een live webinar bevestigde Chris Sleight, directeur van Off-Highway Research, dat, hoewel verwacht wordt dat de vraag in China sterker zal afnemen dan aanvankelijk werd gedacht, een goed herstel in andere belangrijke markten, zoals Europa en Noord-Amerika, de verkoop zou moeten doen stijgen.

Er werd ook opgemerkt dat, hoewel China dit jaar naar verwachting een omzetdaling zal zien, het van een extreem hoog niveau is – de verkoop steeg met ongeveer 30% in 2020.

De verkoop in Europa zal dit jaar naar verwachting met ongeveer 15% groeien en in Noord-Amerika met 12%, wat de regio naar recordniveaus zou brengen.

Er werd opgemerkt dat de verkoop van bouwmachines hoger zou zijn geweest zonder de huidige problemen met de toeleveringsketen die de industrie treffen.

Sleight voegde eraan toe dat het “ongebruikelijk” was voor de markt om zo’n aanhoudende periode van hoge verkopen te hebben, en zei: “De piek in de wereldwijde verkoop van apparatuur die in 2017 begon, is al langer dan wat anders zou worden verwacht, en de voorspelling voorziet dat deze zeer hoge verkoopniveaus aanhouden. Deze langdurige piek in de verkoop van bouwmachines is ongebruikelijk, zo niet ongekend.

“Dit zou kunnen leiden tot de opbouw van een grote populatie van relatief jonge apparatuur die in de toekomst een belemmering kan vormen voor nieuwe verkopen, vooral als de bouwactiviteit wegvalt.”

Overig nieuws