Kredietbeoordelaar Moody’s somber over Turkse economische groei

Vorig jaar gold Turkije nog als economisch groeiwonder met een groei van het bruto binnenlands product van maar liefst 7,4%. Maar volgens de analisten van kredietbeoordelaar Moody’s blijft daar dit jaar niet veel van over. Zij wijzen naar president Erdogan, die de geloofwaardigheid van de centrale bank aantast op het moment dat de Turkse lira hevig onder druk staat.

Volgens een woensdag verschenen rapport van Moody’s blijft er voor dit jaar maar 2,5% groei over voor Turkije, en een schamele 2% voor 2019. Eerder was Moody’s nog iets optimistischer met een groei van 4% over 2018 en 3,5% voor 2019.

Inflatie

In aanloop naar de verkiezingen in Turkije op 24 juni jaagt president Recep Tayyip Erdogan beleggers op de kast door zijn uitspraken over de inflatie en de rente in zijn land. Turkije kampt met hoge inflatie en de waarde van de Turkse lira inflatie is gekelderd tegenover buitenlandse munten zoals de Amerikaanse dollar. De geijkte weg om de lira te stutten is via een renteverhoging van de centrale bank, maar daar zit Erdogan niet op te wachten.

De president noemde renteverhogingen ‘de moeder van alle kwaad’ en ziet juist graag lage rentes om de economie te stimuleren. Volgens Erdogan is de lira bovendien het slachtoffer van een buitenlands complot. De opmerking dat de president na de verkiezingen de controle over het monetaire beleid wil overnemen deed het vertrouwen ook niet veel goed. Centrale banken opereren in principe onafhankelijk van de politiek.

Kwetsbaar

In lijn met andere analisten wijst Moody’s er op dat Turkije kwetsbaar is voor een koersdaling van de eigen munt omdat het land voor een groot gedeelte met buitenlands geld is gefinancierd. Die schulden in bijvoorbeeld dollars worden snel onbetaalbaar als de munt in waarde daalt.

De Turkse lira is dit jaar al ruim 15% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Woensdag krijgt de lira er juist bijna twee procent bij. Voor één dollar moet nu 4,5 lira neergeteld worden, een paar dagen geleden was dat nog 4,7.

Retoriek

Beleggers lijken ondanks alle retoriek van Erdogan tot bedaren gebracht door de vicepremier van Turkije en de gouverneur van de centrale bank. Die brachten deze week een bezoek aan Londen, waar ze met beleggers spraken in een poging de angsten over de toekomst van het land weg te nemen. Volgens de Britse zakenkrant de Financial Times hebben de twee beleggers verteld dat Erdogan ‘in verkiezingsmodus’ spreekt. De Turkse president is volgens de vicepremier en centrale bank gouverneur een pragmaticus die de economie uiteindelijk niet wil schaden.

Overig nieuws