Nieuwe norm voor hoogwerkerbesturing

De International Organization for Standardization (ISO) heeft een nieuwe norm voor hoogwerkerbesturing gepubliceerd.

De nieuwe ISO 21455: 2020-norm schetst een reeks specifieke kenmerken, waaronder de locatie, markering en methode of bedieningsrichting met betrekking tot alle soorten bedieningselementen, inclusief het gebruik van vinger-, duim-, hand- en voetbedieningen.

Voortbouwend op onderzoek van IPAF naar beknellingen, begon de Britse Health and Safety Executive (HSE) de kwestie in 2010 te onderzoeken voordat hij in 2013 zijn onderzoeksrapporten RR960 en RR961 publiceerde.

IPAF’s Manufacturers Technical Committee werkte aan dit onderwerp samen met zowel de HSE als de Amerikaanse Association of Equipment Manufacturers (AEM), wat resulteerde in de oprichting van de MEWP Industry Manufacturers Group, die het voorstel van 2015 ontwikkelde om een ​​internationale standaard te ontwikkelen die tot de release leidt van de ISO-norm deze maand.

De standaard is te koop voor € 112 en verkrijgbaar op de ISO-website: www.iso.org/standard/70943.html

IPAF-topman Peter Douglas zei: “Deze ongekende samenwerking tussen wereldwijde fabrikanten van hoogwerkers, brancheorganisaties en veiligheidsinstanties heeft geresulteerd in deze nieuwe standaard voor hoogwerkerbeheer. Het laat zien hoe belangrijk de commissies van IPAF zijn bij het vooruitstreven van wereldwijde normen en het is verheugend om te zien dat dit project tot bloei komt en de veiligheid van hoogwerkers verbetert door de bediening te standaardiseren.”

De Noord-Amerikaanse manager Tony Groat voegde toe: “Ik geloof dat deze standaard een nieuwe taal biedt die van invloed kan zijn op besturingsontwerpen om de intuïtieve bewegingsrichting van de machinist te verbeteren op basis van de positie van het bedieningspaneel dat naar of van de machinist is gekanteld. Ik ben optimistisch dat deze norm bij hun volgende herzieningen onmiddellijk van invloed zal zijn op de fabrikant en de nationale ontwerpnormen.”

Overig nieuws