Petitjean: impact van Covid-19 op Europese verhuur

Michel Petitjean, secretaris-generaal van de European Rental Association

In een video waarin de impact van Covid-19 op de Europese verhuursector voor apparatuur wordt geanalyseerd, heeft Michel Petitjean, secretaris-generaal van de European Rental Association (ERA), gewezen op de mogelijkheid van een tijdelijke onderbreking in de bouwactiviteiten later in het jaar.

Dit omdat er sinds de crisis minder nieuwbouwprojecten zijn gestart, zei Petitjean: “De landen die de afgelopen maanden bijna regelmatig hebben gewerkt, beginnen nu al het risico te vrezen voor een nieuwe dip in de komende maanden, vooral in het najaar.”

Het belangrijkste probleem is volgens Petitjean dus niet het activiteitenniveau in maart, april en mei, maar wanneer en hoeveel de bouwmarkten zich de komende 12 tot 18 maanden zullen herstellen.

“De grote vraag is of de overheid plannen zal ontwikkelen om de infrastructuur- en huizenmarkten te ondersteunen en te versterken, omdat particulier gefinancierde commerciële en industriële markten ernstige gevolgen kunnen ondervinden”, aldus Petitjean.

Hij wees ook op de duidelijke scheidslijn tussen Noord- en Centraal-Europa enerzijds en Zuid-Europa anderzijds. In zijn analyse omvat Petitjean Spanje, Italië en Frankrijk in Zuid-Europa.

Kijkend naar de verhuur van materieel in april, het hoogtepunt van de crisis in Europa, suggereert Petitjean dat de activiteit in het zuiden tussen 15% en 40% van de normale niveaus was, terwijl in het noorden en midden van Europa de activiteit tussen 40% en 80% lag .

De mate van impact hangt ook af van het type verhuurbedrijf en de voorraadmix. Zo werden tot nu toe de specialisten in verhuur op het gebied van evenementen het zwaarst getroffen.

Gezien de trends op langere termijn, suggereerde Petitjean dat er verschillende effecten zullen zijn; “Wat werkgelegenheid betreft, zullen er meer gezondheids- en veiligheidsproblemen zijn, en meer thuiswerken waar mogelijk.”

Hij voegde eraan toe: “Met betrekking tot alle soorten processen, inclusief commercieel, vlootbeheer en administratie, zal deze crisis de behoefte aan digitalisering enorm versnellen.” Mogelijk zien we ook de ontwikkeling van meer drive-in verhuurdepots, aldus Petitjean.

Hij eindigde met een positieve noot: “Ik denk dat de verhuursector nog steeds een mooie toekomst heeft omdat het economisch en ecologisch zinvol is. En ook kan deze crisis de verhuurbranche zeer goed helpen bij het vergroten van haar diversificatie en haar penetratie in verschillende markten.”

Bekijk hieronder de volledige video:

Overig nieuws