Wereldwijde verkoop van bouwmachines daalt met 16%

Kantoor en schoolKantoor en school

Door de Covid-19-pandemie zal de wereldwijde verkoop van bouwmachines naar verwachting met 16% dalen.

Maar het beeld zou veel erger zijn als China er niet was, meldt de markt. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeks- en voorspellingsbedrijf Off-Highway Research.

Stimuleringsuitgaven in China zullen de markt naar verwachting met 14% doen stijgen, waardoor de verkoop in China op het hoogste niveau zal stijgen sinds de vorige stimuleringsboom in 2010-2011. Voorafgaand aan de uitbraak van Covid-19, werd verwacht dat de verkoop in China in 2020 zou dalen naarmate de markt zijn cyclische piek passeerde.

Chris Sleight, algemeen directeur van Off-Highway Research, zei: “De Chinese markt heeft sinds april een opmerkelijke groei gekend en dit zal zeker de klap opvangen voor zover het de wereldwijde industrie betreft. We voorspellen een zachte landing in 2021, maar we zijn ons ook bewust van de lange en pijnlijke recessie die volgde op de stimuleringsboom van 2010-11. Ik hoop dat de lessen uit de geschiedenis zijn overgenomen.”

Als China uit de wereldwijde cijfers wordt gehaald, is de impact van Covid-19 veel groter. In de rest van de wereld zullen de volumes dit jaar 27% lager zijn dan in 2020. Dit zou de volumes naar het laagste niveau brengen sinds 2010. Off-Highway Research verwacht echter dat de groei in 2021 terugkeert.

“Deze voorspellingen zijn gebaseerd op twee belangrijke aannames”, zei Sleight. “Ten eerste gaan we ervan uit dat het ergste van de Covid-19-pandemie achter de rug is en dat, als er een tweede golf van infecties op het noordelijk halfrond komt, maatregelen om dit aan te pakken veel gerichter zullen zijn dan een algemene lockdown.”

“Ten tweede gaan we ervan uit dat de beleidsreactie van regeringen over de hele wereld intelligent en ondersteunend zal blijven. Levensvatbare bedrijven moeten door de huidige moeilijkheden heen worden geholpen, banen moeten worden beschermd en we zoeken nu naar stimuleringsuitgaven om de economische groei nieuw leven in te blazen. “

De vooruitzichten voor de wereldwijde industrie voor bouwmachines zullen ook worden besproken tijdens het webinar van Off-Highway Research op 17 november.

Overig nieuws