Omzet Manitou laat herstel zien

Manitou heeft een jaaromzet van € 1,58 miljard gerapporteerd, een daling van 24 procent ten opzichte van 2019.

De cijfers bestaan uit material handling en access – voornamelijk verreikers en hoogwerkers – die boekten een omzet van iets meer dan € 1 miljard, 30 procent minder dan het voorgaande jaar. Compacte apparatuur – Gehl sloot het jaar grotendeels af met een omzet van 20 procent lager op € 262 miljoen, en tenslotte kwamen onderdelen en diensten op € 300 miljoen, een daling van slechts drie procent.

Geografisch gezien bleef Noord-Europa de grootste regio met een omzet van € 584 miljoen, een daling van 28 procent ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl Zuid-Europa het beter deed, met 18 procent tot € 555 miljoen. De inkomsten in Noord- en Zuid-Amerika waren 26 procent lager tot € 296 miljoen en ten slotte genereerde de regio Azië-Pacific een omzet van € 150 miljoen, een daling van 25 procent.

Op weg naar het vierde kwartaal begon de situatie aan te trekken, met een totale omzet van € 432 miljoen – slechts 13 procent lager dan die van 2019, met een hogere orderontvangst van € 727 miljoen – een sprong van meer dan 50 procent, waardoor de orderboek eind december op € 918 miljoen kwam, bijna 55 procent hoger dan het jaar ervoor.

De verkoop van verreikers en hoogwerkers trok iets aan, met een omzet van € 275 miljoen, slechts 18 procent lager dan in het voorgaande jaar. Compact Equipment slaagde erin om in de buurt van de pre-corona niveaus te komen – slechts twee procent gedaald tot $ 79 miljoen. Verkoop en services kwamen ook uit op € 79 miljoen, twee procent lager dan het jaareinde van vorig jaar.

Chief executive Michel Denis zei: “De groep sluit het jaar 2020 af in lijn met een omzet van € 1,585 miljard, iets boven onze verwachtingen en met een recordaantal bestellingen in het laatste kwartaal. Deze opeenvolging van herstel, veel sterker dan aanvankelijk verwacht, weerspiegelt de geweldig werk van de teams en geeft de groep een nieuwe impuls voor 2021.”

“Gezien deze veel gunstiger context verwachten we voor 2021 een omzetgroei van meer dan 10% ten opzichte van het voorgaande jaar.”

Overig nieuws