£ 222k boete voor niet-dodelijk incident

Een in het VK gevestigde sloopaannemer heeft een boete van £ 200.000 gekregen na een ernstig incident met een hoogwerker.

Het bedrijf, Bradley Demolition, had op 2 november 2017 een knikarmhoogwerker geleverd aan een van zijn gecontracteerde werknemers om asbestplaten te bereiken en te verwijderen uit een gebouw in Bredbury, nabij Stockport / Manchester. De bediener raakte bekneld met zijn nek tussen de platformleuning en de onderkant van de dakconstructie. Als gevolg hiervan heeft hij grote verwondingen opgelopen die levenslange zorg vereisen.

Een onderzoek door de Health & Safety Executive wees uit dat het platform niet was uitgerust met een secundair beveiligings- / antiknelsysteem dat zou kunnen hebben geholpen om dit soort incidenten te voorkomen, vooral belangrijk bij het werken aan de onderkant van een dak in een hoogwerker.

Een eenvoudig systeem zoals dit – of de mechanische / elektronische alternatieven die nu standaard op veel hoogwerkers zitten – had dit incident kunnen voorkomen

De risicobeoordeling van het bedrijf bracht het beknellingsgevaar niet voldoende in kaart en er was geen effectieve communicatie met iemand ter plaatse. Een inadequaat plan leidde ertoe dat de bediener gedurende een aanhoudende periode vastzat voordat hij werd gered.

Bradley Demolition of Preston pleitte schuldig en kreeg een boete van £ 200.000 plus onkosten van £ 21.839.

Veiligheidsinspecteur David Argument zei: “Als er voorafgaand aan het incident een geschikt veilig werksysteem was geweest, hadden de verwondingen van de werknemer kunnen worden voorkomen.”

Overig nieuws