Sterk kwartaal voor Ashtead

Ashtead heeft zijn resultaten over het eerste halfjaar gepubliceerd, met een sterke groei van zowel omzet als winst.

Beginnend met de zes maanden tot eind oktober, stegen de totale inkomsten met 23,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot $ 4,8 miljard. De winst vóór belastingen bedroeg $ 1,18 miljard, een stijging van 33 procent ten opzichte van vorig jaar.

De halfjaaromzet is als volgt samengesteld:
Sunbelt USA: De inkomsten van Sunbelt USA verbeterden met 30,5% tot $4,07 miljard, met een bedrijfswinst van $1,28 miljard – een stijging van 33% ten opzichte van het jaar.
Sunbelt Canada: De Canadese omzet voor de zes maanden bedroeg $ 297,1 miljoen, een stijging van 19% ten opzichte van het jaar, terwijl de bedrijfswinst met 7,5% toenam tot $ 70,2 miljoen.
Sunbelt UK: In de UK daalden de dollarinkomsten met 16% tot $430,1 miljoen, hoewel dit grotendeels te danken was aan de sterke dollar en het zwakke pond. In Sterling waren de inkomsten £ 361,4 miljoen, een daling van slechts 2%. De bedrijfswinst was $ 56,9 miljoen, 16% lager dan vorig jaar, maar wederom in Sterling was de daling niet zo substantieel met een winst van £ 47,8 miljoen, een daling van 11%. De lagere inkomsten waren opnieuw het gevolg van het einde van het lucratieve covid-testcontract met het Britse ministerie van Volksgezondheid. De huurinkomsten stegen met 7% tot £ 293 miljoen, maar in een like-for-like-vergelijking met niet-covidgerelateerde zaken verbeterden de huurinkomsten met 21%.

Voor het eerste halfjaar waren de kapitaaluitgaven 44% hoger dan het jaar ervoor, op $ 1,69 miljard of $ 1,43 miljard netto aan desinvesteringen. De gemiddelde leeftijd van de vloot is nu 38 maanden – een daling ten opzichte van 40 maanden vorig jaar rond deze tijd. Het bedrijf voorspelt een jaaruitgave van 3,3 tot 3,6 miljard dollar. De nettoschuld bedroeg eind oktober $ 8,4 miljard vergeleken met $ 6,43 miljard een jaar geleden.

Het bedrijf gaf 609 miljoen dollar uit aan acquisities, ongeveer 41 procent meer dan een jaar geleden. De deals omvatten ook overgenomen schulden op 27 van de acquisities en voegden 72 extra locaties toe in Noord-Amerika, waardoor het totaal op 1.025 komt. Het bedrijf heeft sinds begin november nog eens $ 243 miljoen uitgegeven aan nog eens zes overnames.

Op weg naar het tweede kwartaal stegen de totale inkomsten met 25 procent tot $ 2,53 miljard, met een winst vóór belastingen van $ 658 miljoen, een stijging van 39 procent ten opzichte van het jaar.
Sunbelt USA: De omzet in de VS in het tweede kwartaal verbeterde met 30,5% tot $2,17 miljard, met een bedrijfswinst van $715 miljoen, een stijging van 33% ten opzichte van het jaar.
Sunbelt Canada: zag de omzet voor de drie maanden met 25% stijgen tot $160 miljoen, terwijl de bedrijfswinst met 8,5% steeg tot $40,2 miljoen.
Sunbelt UK: was de enige operatie met dalende inkomsten, met een omzetdaling van 15,5% tot $ 207,4 miljoen. De bedrijfswinst daalde met 16% tot $ 25,4 miljoen.

Het bedrijf verwacht dicht bij de top van zijn oorspronkelijke prognoses te komen, met een groei van 20 tot 25% in de VS en Canada, terwijl het VK nu naar verwachting vlak zal blijven, waar oorspronkelijk werd verwacht dat het met vier procent zou dalen. De groep als geheel zal naar verwachting tussen 18 en 21% hoger uitkomen dan vorig jaar, dus in de regio van $ 9,4 tot $ 9,6 miljard.

Brendan Horgan, CEO van Ashtead: “De sterke prestatie van de groep in alle regio’s gaat door met een stijging van de huurinkomsten met 26% tegen constante wisselkoersen. Deze outperformance op de markt is alleen mogelijk door de toewijding van onze teamleden die elke dag leveren voor al onze belanghebbenden, terwijl ervoor zorgen dat onze leidende waarde van veiligheid voorop blijft staan bij alles wat we doen.”

“Onze eindmarkten blijven sterk en halverwege ons strategische groeiplan, Sunbelt 3.0, lopen we voor op plan. In de periode hebben we $ 1,7 miljard aan kapitaal geïnvesteerd in bestaande locaties en groene velden en $ 609 miljoen in 27 aanvullende overnames, waarmee we in totaal 72 locaties in Noord-Amerika hebben toegevoegd. Deze aanzienlijke investering stelt ons in staat om te profiteren van de substantiële structurele groeimogelijkheden die we voor het bedrijf zien bij het realiseren van onze strategische prioriteiten om onze algemene tool- en gespecialiseerde activiteiten te laten groeien en onze clusters vooruit te helpen. We bereiken dit allemaal met behoud van een sterke en flexibele balans met een hefboomwerking aan de onderkant van ons doelbereik.”

“Ons bedrijf presteert goed met een duidelijk momentum in robuuste eindmarkten. We bevinden ons in een sterke positie en hebben, met meer duidelijkheid over de markt, de operationele flexibiliteit om te profiteren van de kansen die voortvloeien uit de markt en de economische omgeving waarmee we worden geconfronteerd, waaronder beperkingen in de toeleveringsketen, inflatie en arbeidsschaarste, allemaal factoren die voortdurende structurele verandering aandrijven. We verwachten nu resultaten voor het volledige jaar die onze eerdere verwachtingen overtreffen en het bestuur kijkt met vertrouwen naar de toekomst.”

Overig nieuws