Sterk vierde kwartaal Alimak

De Zweedse internationale fabrikant van mastklimmers en takels, Alimak, heeft een sterk vierde kwartaal gerapporteerd.

Het bedrijf heeft dit jaar verschillende overnames gezien, waaronder Tall Crane in augustus en Tractel (waaronder Scanclimber) dat eind november werd afgerond. Als de resultaten van Tractel zouden worden gecombineerd met die van Alimak voor het volledige jaar 2022, zou het bedrijf 45 procent groter zijn geweest in termen van inkomsten van SK6,54 miljard (€585 miljoen) met een EBITDA van SK1 miljard (€89 miljoen).

De totale inkomsten stegen met 21 procent tot SK 4,51 miljard (€ 403 miljoen), grotendeels dankzij de sterke groei in de divisies Geveltoegang en Bouw, de divisie Industrial was positief, maar de activiteiten Wind daalden opnieuw. De winst voor belastingen kwam 17 procent hoger uit op SK485 miljoen (€43,3 miljoen).

De totale omzet bedroeg SK 1,40 miljard (€ 125,3 miljoen), een stijging van 36 procent ten opzichte van vorig jaar, deels door acquisities en in mindere mate door organische groei. De winst vóór belastingen voor het kwartaal bedroeg SK 169 miljoen (€ 15,1 miljoen), een stijging van 41 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Chief executive Ole Kristian Jødahl zei: “2022 was een heel goed en belangrijk jaar voor de groep. Ondanks een uitdagende macro-economische omgeving hebben we een solide eerste stap gezet op onze weg naar winstgevende groei. We hebben een organische groei van 8,6% op onze orderintake gerealiseerd, onze WPA met 24% verhoogd en twee overnames gedaan met Tall Crane en Tractel. Allemaal dankzij de grote inzet van onze medewerkers.”

“In november hebben we eindelijk de overname van Tractel afgerond. Deze overname zal onze wereldwijde marktpositie verder versterken, ons aanbod van producten en oplossingen uitbreiden en ons klantenbestand verbreden. De overname is transformationeel en versnelt onze winstgevende groeireis. Het integratiewerk is nu in volle gang en ik ben erg blij om de betrokkenheid en het eigenaarschap in de hele organisatie te zien.”

“Het vierde kwartaal is de eerste geconsolideerde financiële verslagperiode voor Alimak, inclusief Tractel vanaf 21 november. Het is bevredigend om te zien dat beide bedrijven gedurende het kwartaal en het volledige jaar solide omzet en winst boeken en dat we 2023 met een goed momentum ingaan. De inkomende bestellingen voor de groep stegen met 53% en met 12% organisch in het kwartaal, waarmee de solide groeitrend gedurende het jaar werd voortgezet. De groepsomzet steeg met 36% en bleef autonoom gelijk door timing-effecten en aanhoudend uitdagende marktomstandigheden voor onze Wind-divisie.”

“Het is bemoedigend om te zien dat de bouwsector in het kwartaal een sterke groei van de orderontvangst heeft gerealiseerd, ondanks de toegenomen marktonzekerheid, met een goede verkoop van materieel in Europa en Amerika en een toename van de verkoop van verhuur en onderdelen en service in Azië-Pacific. Tractel’s tandheugel- en rondselactiviteiten voor tijdelijke toegang – Scanclimber maakt nu deel uit van de divisie en breidt ons oplossingenportfolio uit. De toevoeging van hun hefsteigers en andere producten maakt ons assortiment completer en versterkt onze wereldwijde marktpositie verder.”

Overig nieuws