Loxam meldt inkomstenstijging van acht procent

Loxam logo

De totale inkomsten van Loxam stegen in 2018 met 8% tot € 1,48 miljard. Het grootste verhuurbedrijf van Europa beschreef 2018 als een “zeer bevredigend jaar”, maar voegde eraan toe dat de verkoop in het Midden-Oosten in het laatste kwartaal was gedaald en meldde in de loop van het jaar een “uitdagende” concurrentiepositie in zowel het Midden-Oosten als het Verenigd Koninkrijk.

De EBITDA-winst voor het volledige jaar (winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) bedroeg € 501 miljoen, wat een marge vertegenwoordigt van 34%, een stijging van 8% ten opzichte van 2017. De opbrengsten van de divisie Algemeen in Frankrijk stegen met 5,8% tot € 659 miljoen, terwijl de Specialist divisie in Frankrijk de omzet met 6% verhoogde tot € 226 miljoen.

De internationale activiteiten kenden een stijging van 12,4% ten opzichte van het voorgaande jaar en bereikten € 598 miljoen. Dit werd echter beïnvloed door het VK en het Midden-Oosten, waar de concurrentieomgeving uitdagend was. Tijdens het vierde kwartaal van 2018 daalde de internationale divisie met 1,3%, tegen constante wisselkoersen, als gevolg van verminderde activiteiten in het Midden-Oosten. Dit gaat grotendeels om de Rapid Access-transactie die is aangegaan via de Lavendon-deal. De totale groepsomzet in het vierde kwartaal van 2018 groeide met 5%.

Het bedrijf zei dat het EBITDA-resultaat werd beïnvloed door lagere meerwaarden, die het gevolg waren van een lager verkoopvolume van gebruikte machines. Tijdens het vierde kwartaal daalde de EBITDA met 4,7%. De bruto kapitaaluitgaven daalden van € 433 miljoen in 2017 naar € 413 miljoen in 2018, en Loxam zei dit jaar een lager investeringsniveau te verwachten.

Gérard Déprez, voorzitter en CEO van Loxam, zei: “2018 was een zeer bevredigend jaar voor Loxam, omdat we het hele jaar door van een gezonde organische groei profiteerden en erin slaagden onze operationele winstgevendheid te vergroten. Deze prestaties werden gerealiseerd gedurende een positieve bouwomgeving, die de vraag naar verhuurmachines aanwakkerde. Een belangrijke prestatie was de integratie van Lavendon en Hune in de groep. In 2019 verwachten we dat de economische en bouwomgeving gunstig zal blijven voor de groep.”

Overig nieuws