Recordomzet voor Palfinger

Palfinger

Autolaadkraan- en hoogwerkerfabrikant Palfinger heeft een recordomzet en orderintake voor het eerste kwartaal gerapporteerd.

De totale omzet in de drie maanden tot eind maart bedroeg € 485,6 miljoen, een stijging van 19,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf zei ook dat het in het kwartaal een record orderontvangst had, waardoor het orderboek naar een nieuw record ging.

Geografisch gezien vertegenwoordigden de regio’s Europa, Afrika en het Midden-Oosten 62 procent van de totale omzet, waarvan nog eens 22 procent afkomstig was uit Noord-Amerika. Zuid- en Midden-Amerika presteerden ook goed en maken nu zes procent van de totale omzet uit, hetzelfde als de GOS-landen, terwijl Azië-Pacific vier procent bedroeg.

De winst vóór belastingen daalde met 24 procent tot € 29,4 miljoen als gevolg van hoge materiaalkosten die niet konden worden doorberekend, evenals hogere R&D- en andere kosten.

Chief executive Andreas Klauser zei: “Ondanks materiële, personele en capaciteitsknelpunten, houdt Palfinger de output op een hoog niveau. De oorlog in Oekraïne vergroot echter de problemen in de toeleveringsketen, die inefficiënties en hoge voorraden in productie- en assemblagefabrieken veroorzaken. Met het oog op toenemende vertragingen bij de levering van vrachtwagenchassis in de Europese regio en algemene materiaaltekorten, heeft Palfinger zijn capaciteiten in het tweede kwartaal aangepast. “We nemen proactief alle maatregelen om onze leveringsbetrouwbaarheid op een hoog niveau te houden voor de komende moeilijke en onvoorspelbare maanden in een poging om de negatieve effecten zoveel mogelijk op te vangen.”

“Ondanks de recordorderachterstand is de zichtbaarheid van omzet en winst voor 2022 beperkt. Het bestaande orderboek beperkt de flexibiliteit van de onderneming om op korte termijn kostenstijgingen door te rekenen aan haar klanten. Rekening houdend met deze huidige situatie en de effecten van de oorlog in Oekraïne, heeft Palfinger zijn verwachtingen voor omzet en winst voor 2022 verlaagd. We mikken nog steeds op een jaaromzet van € 2,3 miljard uit organische groei, een ROCE van 12 procent en een EBIT marge van 10 procent in 2024. De omzet zal naar verwachting in 2030 de grens van € 3 miljard overschrijden.”

Overig nieuws